Aesop Mile End store interior

The stud wall has been fitted with a plywood structure comprising thin sheets that reveal contrasting colour as visitors pass by.

Our second Montreal signature store is located in Mile End—a neighbourhood characterised by the influence of generations of European immigrants who settled there from the late nineteenth century, establishing a lively and eclectic community. Designed in collaboration with local architecture firm _naturehumaine, the 93-square metre space reflects the vibrancy of the area through references to the bright façades of nearby businesses.

A monolithic, centrally positioned demonstration sink finished with locally sourced limestone anchors the space; the stud wall has been fitted with a plywood structure comprising thin sheets that reveal contrasting colour as visitors pass by. One side offers a grey tone, visible from the exterior, while the other presents a subdued green—an intriguing effect that varies depending on perspective.

Products are displayed on thin brass shelving; positioned against the bright-hued backdrop, they appear almost to levitate within the intimate setting. Behind the retail area, the site accommodates a cleverly concealed back-of-house area comprising storage space, kitchen and meeting room.

Slideshow links - for visual effect only:
Slideshow links - for visual effect only:
0 Ab 0



‘A fact merely marks the point where we have agreed to let investigation cease.’

Bliss Carman