Aesop Grabenstraße

Aesop Grabenstrasse store interior

Subtle echoes of the elegant neighbourhood outside

Our first store in Düsseldorf—a centre for business and finance but also a thriving arts hub that has nurtured such talents as Joseph Beuys, Sigmar Polke, and Kraftwerk, and which is home to the Wim Wenders Foundation— was created in partnership with the Norwegian firm Snøhetta.

In harmony with the handsome pedestrian plaza in which the store is situated, the design subtly blurs distinctions between interior and exterior, and effects subdued contrasts of materiality and form. Blond-hued shelving crafted from Douglas Fir curves around the walls to effect a crescent suggestive of an amphitheatre; embedded downlights on the ceiling mirror its form.

This implicit extension of the plaza is amplified by a monolithic concrete sink, reminiscent of a fountain around which people might regularly gather. Conversely, an element of the interior is continued just beyond the stone façade, where two timber benches fitted with planter boxes invite visitors to sit and linger in the shade outside.

‘The source of all genius is sincerity.’

Karl Ludwig Börne